Turid Uldal
turiduldal.no

«VANNDIGG»


Sagvåg skole, Bergen kommune 2004

vanndigg, Sagvåg

Hovedidé

I forhold til de viltre skogsområdene rundt skolen og skolens klare og reine linjer, var det er naturlig å legge opp til at utsmykningen på en eller annen måte kontraster dette. Stord kommune ligger ved kysten og mye av tradisjon og identitet er knyttet til hav og sjø. Selv om man ikke direkte kan se ut over sjøen fra skolen ligger bevisstheten om sjøens nærhet og dens krefter der som en viktig identitet som var spennende å ta utgangspunkt i. Den undersjøiske verdenen, med det seige vannfylte, det som drypper, renner og flyter er derfor utgangs punktet for utviklingen av utsmykningen

Det organiske uttrykket til vanns og til lands har svært ulik karakter. Der skog og fjell er knudrete, selvbærende, med spenstige og stive kvister greiner, har livet under vann en mer flytende og ettergivende, men likevel seig kvalitet. Alt fra amøber, maneter, tang og tare til store pattedyr har mer eller mindre av disse kvalitetene. Og så er det disse dyphavsfiskene som lever i stummende mørke og som produserer sitt eget lys. De har nærmest en lysende fiskestang foran kjeften for å lure til seg bytte. Herav ideen til disse lykte-stengene på uteplassene.

 

vanndigg, Sagvåg

 

vanndigg, Sagvåg

 

Ute, hovedinngang og øvre skoleplass.

De 4 dryppende formene med de gule formene hengende over er montert slik at de opplyser metall formen nedenfor for at det skal oppstå et spenningsfylt rom mellom flatene på bakken og den hengende formen rett over. Dette rommet endrer seg og oppleves svært forskjellig når det er lyst eller mørkt. Kanskje kan det skapes assosiasjoner til dyphavs fiskenes underfundige fiskestenger også? Hver av de 4 utegruppene består av en 4,3 m høy galvanisert lyktestolpe med en brennlakkert gul form i syrefast stål hengende over. Innunder denne er lysarmaturen med 2 stk 18watts lysrør plassert. Armaturen holder ISO standard i forhold til forskriftene. Direkte under er det plassert en skulpturell benkform hvor fundamentet er i støpt betong og platen på toppen er i håndstøpt zink..

vanndigg, Sagvåg

 

Inne, amfiet i foajeen.

Amfiet står som et sentralt visuelt element i rommet. Det oppleves forskjellig om den sees ovenfra eller nedenfra. Det er en plass som barna kommer tett på når det er samlinger der eller bare se på i forbifarten inn til gym eller musikk timene.. En blå ”rennende” form er lakkert på bøkeplankene. Som en elv eller en vannskvett som er sølt utover og lager sin egen tilfeldige rennende organiske vannrytme. Den strekker seg nedover de fleste trinnene i amfiet. Det er lagt vekt på å lage et uttrykk som endrer karakter ut i fra hvor formen sees fra. Ovenfra ser man i hovedsak inntrinnene og nedenfra ser man stort sett opptrinnene. På vei opp eller ned endrer formforløpet seg kontinuerlig.

Konklusjon

Det var fantastisk å se på ungene hvordan de med en gang samlet seg rundt skulpturelementene ute og inne. Ranslene ble plassert tett opp til benken og ungene brukte dette helt selvfølgelig som en naturlig samlingsplass. Det samme gjaldt den blå formen inne, hvor ungene trengte seg sammen på formen for å få sitte oppå den. Det var flott å se at intensjonene bak utsmykningen om å skape soner som barna trekkes mot og ønsker å bruke fungerer!

Konsulent: Marianne Berge

 

vanndigg, Sagvåg

 

vanndigg, Sagvåg

 

 

Tilbake til Oppdrag

 

E-post: post [a] turiduldal (punktum) no, ©Turid Uldal 2019