Turid Uldal
turiduldal.no

«Skiferd»

Granmoen skole i Vefsn kommune

opp og ned

I nærheten av Granmoen skole ble det for noen år siden gravd fram fra myra, rester av en svært gammel ski. Skidelene viste seg å være 5000 år gamle og er de eldste skifragmentene vi har i Norge. Dette funnet er utgangspunktet for skulpturen «Skiferd» som er plassert foran hovedinngangen til Granmoen skole. 

Det var spennende samtaler med elevrådet og ansatte på Granmoen skole som førte til at Drevjafunnet ble utgangspunktet for «Skiferd»  Skolen var glad for at  skulpturen kunne ha  en  lokalhistorisk tilknytning. I den større sammenhengen er jo dette også et funn av nasjonal betydning. For Granmoen skole fungerer «Skiferd» som et symbol på denne nasjonale identiteten som lokalsamfunnet ivaretar.

De unike skidelene er kopiert opp til  dobbel størrelse og føyd sammen med  skulpturelle skiformer i orange brennlakkert aluminium og stål. Flere former i hvit betong ligger som fundament for «skiene». Derifra går det ut et langt spor som strekker seg ut over hele plassen og leder betrakteren inn  til skulpturen og  skolens hovedinngang.

En «ski» er satt vertikalt opp mot de hvite betongformene og er et markant element i skolegården. Høyden og fargen gjør at den er tydelig og vil vise vei mot inngangen selv med mye snø.

Den andre skien blir plassert horisontalt på betongformene, og kan brukes til å sitte på.
Betongformene er delt opp og plassert litt knekt i forhold til skiene, de er oppstykket og delt slik vår historekunnskap også er det. Jo lenger bak vi beveger oss i historien jo større er områdene vi ikke vet eller kan si noe om.
I betongformene er det flere innstøpte lamper. De lyser opp deler av skulpturen og området rundt, på samme måte som arkeologiske funn lyser opp og gir oss litt mer innblikk i en forhistorie vi ellers ikke har mulighet for å bli kjent med.

Skiene i «Skiferd» er lagt i flere lag og tuppene bøyer seg gradvis mindre og mindre. De er tenkt å  symbolisere den lange rekken med ulike ski, korte, lange, brede, smale som har utviklet seg i løpet av disse 5000 årene, og som har gjort at skiene vi bruker i dag er som de er.

opp og ned

 

opp og ned
opp og ned

 

Utdrag fra kunstplan for Granmoen skole

Det var sendt ut en åpen invitasjon til kunstnere tilsluttet Norske Billedhuggere.
Kunstutvalget gikk grundig  igjennom materiale fra 10 utvalgte kunstnere

Kunstutvalget tok sine prioritering i forhold til de kunstnere som de mente var best egnet til prosjektet. Skolens utvalg hadde allerede i sin søknad til KORO vektlagt at det var ønske om en skulptur/et kunstprosjekt inspirert av funnet av Norges eldste ski i området i Drevja. 
Den skal være et identitetsmerke for skolen og hele bygda, og den skal markere skolens varemerke, barn i fysisk aktivitet.

Etter grundig vurdering falt valget på Turid Uldal. Etter gjennomgang av hennes tidligere prosjekter, måten hun har løst disse i forhold til stedstilpasning og brukerorientering ,og hennes allsidige produksjonen overbeviste kunstutvalget  om at hun vil komme frem til et spennende og godt resultat .

I sitt arbeide med kunstprosjekter legger hun  vekt på dialog med brukergruppene og kunstutvalget. Hun utvikler sine kunstneriske prosjekter i tett dialog med brukerne, hva  skolens identitet skal uttrykke og hva skolen skal formidle.

Hun bruker mange forskjellige medier og materialer, stein, betong og tre som hun tilpasser de enkelte prosjekter.

Kunstnerisk konsulent: Kari Elfstedt

 

opp og ned

 

 

Tilbake til FORMIUM oversikt

 

E-post: post [a] turiduldal (punktum) no, ©Turid Uldal 2019